1 Eylül 2013 Pazar

Subdural Veya Epidural Abse Ve Hematom (Medulla Spinalis Hastalıkları)

Subdural Veya Epidural Abse Ve Hematom (Medulla Spinalis Hastalıkları)
-  Spinal subdural veya epidural abse  sıklıkla, uzak (çıban veya diş absesi gibi) veya komşu (vertebra osteomiyeliti, yatak yarası ve retroperitoneal abse gibi) dokulardan kaynaklanan infeksiyonlu hastalarda görülür. Bununla birlikte, olguların yaklaşık 1/3′ünde kendiliğinden ortaya çıkar. Staphylococcus aureus en sık rastlanan etken organizmadır, bunu Escherichia coli ve miks anaroblar izler. Nadiren tüberküloz absesi, torakal vertebradaki Pott hastalığı ile birlikte olabilir veya kanamaya eğilimli hastalarda lomber ponksiyon sonrası görülebilir.
- Her iki durumda, lokal sırt ağrısı ve perküsyon hassasiyeti ile başlar, genellikle torasik veya lomber lokalizasyonlu olup sıklıkla ağırdır. Ağrı kök dağılımına uyan bir yayılım gösterir. Abselerde medulla spinalis basısı saatler veya günler içinde ilerleyerek parapleji veya kuadripleji tarzında kuvvetsizliğe neden olur. Hematomlar ise dakikalar veya birkaç saat içersinde ani kötüleşme göstererek parapleji ve kuadriplejiye neden olurlar. Duyu ve sfinkter kusurları, lezyonun yerine ve genişliğine bağlıdır. Abseli hastalar, genellikle febrildir ve BOS yüksek protein ve lenfositik pleositoz gösterir; Direkt vertebra grafileri, olguların 1/3′ünde osteoıniyelitik bulgular gösterir.
- Her iki durumda da tanı MRG ile konulur, BT veya miyelografi, hala bazen kullanılır. Şüphelenilen yer lomber epidural boşluk ise, yüksek servikal veya sisternel iğne aracılığı ile, kontrast madde subaroknoid başluğa verilmelidir, bu sırada iğnenin abse veya hematomun içinden geçmesinden kaçınılmalıdır.
- Bası yapan subdural abse ve hematomlar ile çoğu epidural abse ve hematomun tedavisi, acil cerrahi dekompresyon ve drenaj ile yapılır. Kısmi işlev kaybı görülen hastalarda, tıbbi tedavinin başarılı olduğu bildirilmiştir. Abse şüphesinde, kan ve infeksiyon odağından alman materyal kültürleri yapılmalıdır ve tedaviye penisilinaza dirençli penicillin ile başlanmalıdır. Operasyonda elde edilen cerahat gram ile boyanmalı ve kültür yapılmalıdır. Coumarine türü antikoagülan alan hematom şüpheli hastalara phytonadione (vitamin Kj) 2.5-10mg derialtı ve dondurulmuş taze plazma verilmelidir. Trombositopenisi olan hastalar trombosite ihtiyaç gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder