1 Eylül 2013 Pazar

Parasomniler (Uyku Bozuklukları)

Parasomniler (Uyku Bozuklukları)
-  Gece korkuları  (NREM 4 devresindeki korku, çığlık ve titrme nöbetleri) çocukarda erişkinlerden daha sıktır, sıklıklar uykuda yürüme ile birliktedir ve derin uykudan kısmi uyanmadaki hipnagojik fenomenin karşılığı olabilir. Erişkinlerde gece korkuları psikolojik sorunlar veya alkolizm ile birliktedir; yatarken alman 2-5 mg diazepam bazen önleyici olur.
-  Kabuslar  (korkulu rüyalar) sıklıkla çocukları etkiler ve erişkinlerde görülür. REM uykusu sırasında oluşur, sıklıkla ateş, aşırı yorgunluk veya alkol alım ile birliktedir. Tedavi altta yatan bozukluğa yönlendirilir.
-  Somnambulizm  (uykuda oturma, yürüme veya diğer karmaşık davranışlar) sırasında gözler açıktır ancak herhangi bir tanıma bulgusu yoktur. Büyük çocuklar ve adolesanlarda daha sıktır. Hasta tekrarlayıcı şekilde mırıldanabilir, bazıları önlerine çıkan engeller ve basamaklarda bir yerlerini incitebilir. Rüyalar eşlik etmez, aynı anda çekilen EEG, uyku EEG’den daha çok uyanıklık EEG’sine benzer. Genellikle atak hatırlanmaz. Tedavi, hastayı herhangi bir travmadan korumaya ve altta yatan nedene yönlendirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder