1 Eylül 2013 Pazar

Glossofaringeal Nöralji (Periferik Sinir Sistemi Bozuklukları)

Glossofaringeal Nöralji (Periferik Sinir Sistemi Bozuklukları)
- Posterior farinks, tonsiller, dilin arka kısmı ve orta kulakta şiddetli, tekrarlayıcı ağrı ile kendini belli eden seyrek görülen bir sendromdur. Nedeni bilinmemektedir ve patolojik bir değişiklik saptanmaz (nadiren serebellopontin köşe veya boyundan kaynaklanan tümörler dışında). Kırk yaşın üstünde, genellikle, erkeklerde daha sıktır.
 Belirti ve Bulgular
Trigemineal nöraljide olduğu gibi, kısa şiddetli, yineleyen ağrı atakları olur, bu ataklar kendiliğinden veya çeşitli hareketler ile ortaya çıkar (çiğneme, yutma, konuşma, aksırma gibi). Saniyeler ve birkaç dakika süren ağrı, tonsiller bölgede veya dilin arka kısmında başlar ve ipsilateral kulağa yayılabilir. Ağrı hemen daima tek taraflıdır. Bazen artan vagus siniri aktivitesi senkop ile birlikte olan kardiyak sinüs durmasına neden olur. Ataklar uzun aralarla birbirinden ayrılabilir.
 Tanı
Ağrının lokalizasyonu, yutma veya tonsiller üzerine dokunmakta ağrının ortaya çıkarılması, %2′lik tetracaine’in lokal uygulanması ile ağrının ortadan kaldırılması (sonrasında uyarılmayla ağrı ortaya çıkarılamaz), madibuler dalı tutan trigeminal nöraljiyi glossofaringeal nöroljiden ayırır. Tonsiller, faringeal ve serebellopontin köşe tümörleri ve anterior servikal üçgendeki metastatik lezyonlar dışlanmalıdır.
 Tedavi
Trigeminal nöraljide olduğu gibi carbamazepine öncelikle düşünülmesi gereken ilaçtır. Phenytoir, baclofen, amitriptyline veya trazodone gerektiğinde eklenebilir. Eğer etkili olmazlarsa farinksin kokainizasyonu geçici bir rahatlama sağlayabilir ve cerrahi gerekli olabilir. Ağrı farinkse sınırlı ise boyundaki sinirlerin ovulsiyonu yapılabilir; ağrı yaygın ise intrakraniyal olarak kesilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder