1 Eylül 2013 Pazar

Medulla Spinalis Basısı (Medulla Spinalis Hastalıkları)

Medulla Spinalis Basısı (Medulla Spinalis Hastalıkları)
- Mekanik bası yaparak medulla spinalisi etkileyen birçok hastalık, stereotipik bir şekilde kendini gösterir ve erken yakalanırsa kolaylıkla tedavi edilebilir.
-  Akut medulla spinalis basısı  genellikle travmatik olup bası seviyesindeki segmental bulgulara ek olarak, lezyon seviyesinin altında uzun motor-duysal trakt bulguları gösterir.
-  Subakut medulla spinalis basısı , genellikle ekstramedüller neopalaziler subdural veya epidural abse ve hematomlar veya servikal (nadiren torakal) disk yırtılması nedeniyledir. Hastalar sıklıkla kök alanında, olkal spinal trakt tutulumıına bağlı refleks değişiklikler (reflekslerde artma, Babinski bulgusu) gösterir ve bunu alt ekstremitelerde kuvvetsizlik (sıklıkla proksimal), duyu kaybı ve sfinkter sontrolünün kaybı izler.
- Kollardaki segmental motor ve duysal kayıp, servikal lezyonlarda sıktır. Ağrı ve hafif kuvvetsizlik dönemi saatler veya günlerce sürebilir, medulla spinaliste vasküler etkilenme olduğunda, lezyon seviyesinin altında tam işlev kaybı dakikalar içinde gelişir.
-  Kronik medulla spinalis basısı , servikal basısı, servikal veya torakal kanal içine veya kıkırdak çıkıntılar (özellikle konjenital dar vertebral kanallı hastalarda osteofit, spondiloz veya herniye nukleus pulposus nedeniyle bunlar veya yavaş büyüyen ekstrajveya intramedüİler neoplaziler sonucudur. Kronik bası subakut kompresyon için bildirilen gidişi izler, fakat ağrı daha az yoğun, olabilir, motor ve duysal anormallikler birlikte gelişebilir ve spastisite alt ekstremitelerde bulunur. Kollarda segmental nörolojik bozulma, genellikle servikal lezyonlara eşlik eder.
-  Tanı , semptomlara ve vertebral hassasiyet (metastatik karsinom veya vertebral infeksiyonlarda, perküsyon hassasiyeti belirgindir), paraparezi ekstremiteler veya gövdede duysal defisitler ve kortikospinal refleks değişiklikler gibi klinik bulgulara dayanır. Direkt vertebra grafileri, lezyon seviyesinde erozyon, ağır hipertrofik değişiklikler, kollaps, kırık veya subluksasyon gösterebilir.
- Uygun seviyenin miyelografi, BT veya MRG’si, medulla spinalis basısını göstermek ve lezyonun seviyesini ve genişliğini tam olarak belirlemek için gereklidir.
- Tedavi altta yatan nedene bağlıdır. Kronik basıya neden olan akut zedelenme ve durumların tedavisi yukarıda geçen konularda tartışılmıştır.
- Subakut basıda acil tedavi edilirse tüm nörolojik işlevler kuvvetsizlik belirgin olmadan tedavi edilirse tüm nörolojik işlevler iyileşir, halbuki parapleji veya otonomik defisitlerin geliştiği hastaların çok azı iyi bir düzelme gösterir.
- Metastatik lezyonlarda, derhal vüksek doz kortikosteroid (oral veya IV dexamethasone) verilmelidir ve eğer doku tipi radyasyona duyarlı olarak biliniyorsa, hemen uygulanan radyoterapi etkili olabilir. Radyasyon tedavisi mevcut değilse, tıbbi tedaviye rağmen nörolojik bulgular kötüleşiyorsa, cerrahi dekomprejyon uygulanmalıdır. Acil cerrahi girişim, doku tanısının gerekli olduğu durumlarda ve subdural veya epidural hematom ve abselerde gerekebilir. Epidural metastaz nedeniyle cerrahi tedavi gören hastalara, postoperatif olarak radyoterapi verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder