1 Eylül 2013 Pazar

Akut Bakteriyel Ensefalit ve Aseptik Menenjit (MSS İnfeksiyonları)

Akut Bakteriyel Ensefalit ve Aseptik Menenjit (MSS İnfeksiyonları)
Ensefalit:  Beynin ya direkt viral yayılım ya da virüs veya diğer yabancı proteinlerin başlattığı hipersensitivite nedeniyle oluşan akut iltihabi hastalığıdır.
Ensefalomiyelit:  Aynı bozukluğun beyne etkilediği kadar medulla spinalisi de etkilediği durumdur.
Aseptik menenjit:  BOS’ta mononükleer pleositoz, normal glikoz, proteinde hafif yükselme, kültür ve yaymada bakteri görülmemesi ile kendini belli eden, ateşli meninks iltihabıdır.
 Etiyoloji
- Viral infeksiyon ya primer hastalık olarak ya da sekonder komplikasyon olarak ensefalit meydana getirebilir. Virüslerin neden olduğu  primer ensefalit  epidemik olabilir (arbo-. echo-, polio- ve coxsackie virüsler) veya sporadik olabilir (herpes simplex, varicella zoster, kabakulak), e Sivrisineklerin taşıdığı arboviral ensefalitler (St. Louis, batı ve doğu equine, California) insanları ancak sıcak mevsimlerde yakalar.
-  Sekonder ensefalitler  genellikle viral infeksiyonun bir komplikasyonudur ve immünolojik mekanizmalar nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Kızamık, suçiçeği, vaccinia ve daha az bilinen birçok viral infeksiyonu izleyen ensefalitler buna örnektir. Bu para infeksiyöz ve post infeksiyöz ensefalitler (akut dissemine ensefalomiyelit diye de isimlendirilir), hastalığın başlangıcından 5-10 gün sonra gelişir ve otopside perivasküler demiyelinizasyon ile kendini belli eder, virüs seyrek olarak beyinden izole edilebilmiştir. Kabakulakta hem primer hem de postinfeksiyöz MSS tutulumu olabilir.
- BOS’ta bekteri görülmemesi, normal glikoz ve pleositoz ile kendini belli eden menenjit (bu nedenle aseptik menenjit), virüsler nedeniyle olabilir ve diğer organizmalar ve infeksiyon dışı nedenlerle buna neden olabilir.
 İnfeksiyöz nedenler
Viral: Kabakulak, eko virüs, poiyo virüs, coxsackie virüs, lenfositik koriyomenenjit, herpes simplex, varicella zoster, doğu ve batı at ensefaliti, St. Louis ensefaliti, infeksiyöz hepatit, infeksiyöz mononükleoz, HIV.
Postinfeksiyöz: Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, çiçek, inek çiçeği
Bakteriyel: TB, sifiliz, tam tedavi edilmemiş bakteriyel menenjit
Çeşitli infeksiyonlar: Leptospiroz, toksoplazmoz, toruloz, trişinoz, sifiliz, koksidiyomikoz, mikoplazma, lenfogranüloma venereum, kedi tırmığı hastalığı, bruselloz, riketsiya, sistiserkoz, sıtma, amipler, serebral VVhipple hastalığı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder