1 Eylül 2013 Pazar

Hareket Bozuklukları Ekstrapiramidal Ve Serebellar Bozukluklar

Hareket Bozuklukları Ekstrapiramidal Ve Serebellar Bozukluklar
- İstemli hareket, karmaşık nöroUye nöromüsküler olaylar zincirinin son ürünüdür. Motor sistemin 3 önemli parçası vardır:
(1)  kortikospinal  (piramidal) yollar bulbustaki piramidlerder geçerek, serebral korteksi, beyinsapındaki alt motor çekirdeklere ve medulla spinalise bağlar;
(2)  bazal ganglionlar  (caudate nucleus, putamen, globus, pallidus ve suhstantia nigra- ekstrapiramidal sistem ), kaudal yönde piramidal yollardan çok, rostral olarak talamus ve serebral kortekse çıktılar gönderen, önbeyinde yatan, birbiri ile ilişkili bir grup yapılardan ibarettir; ve
(3)  serebellum , beyinsapının dorsal yüzeyinde uzanan motor koordinasyon ile ilgili merkezdir. Bu üç motor sistem parçalarının hareketi meydana getirmek için yaptığı katkılar, bir parçanın hastalık veya hasarında anormal hareket paterni şeklinde ortaya çıkar.
-  Kortikospinal sistem lezyonları , başlıca distal istemli hareketlerde olmak üzere kuvvetsizlik veya tam felç Babinski bulgusu, sıklıkla spastisite (artmış kas tonüsu ve derin tendon refleksleri) meydana getirir. Spastisitede kas tonusundaki artış, kasa uygulanan gerilmenin derecesi ve hızı ile orantılı olup bu noktada direnç aniden ortadan kalkar:  çakı fenomeni  Multipl skleroz veya medulla spinalis travmaları gibi hastalıklardan kaynaklanan spastisite, sıklıkla etkin bir şekilde, oral olarak verilen 30-120mg/gün baclofen veya 6-20mg/gün diazepam ile azaltılabilir. Bununla birlikte, bu kas kuvvetini düzeltmez.
-  Bazal ganglion (ekstrapiramidal sistem) bozuklukları , kuvvet ve refleks değişikliklerine neden olmaz; istemsiz hareketlerde artma ( hiperkinezi ) veya azalma ( hipokinezi ), postürde ve kas tonusunda değişiklikler şeklinde kendini gösterir.
-  Serebellar bozukluklar  hareketin gücünde, hızında ve sınırlarında anormalliklere neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder